Η οικογένεια Κοϊμτζή “χαρτογραφεί” τον κόσμο επί 3 γενεές

Ο Μιχάλης Κοϊμτζής σε ασκήσεις επί…χάρτου

Χαρτογραφούν τον κόσμο όλο εδώ και 3 γενεές. Ο λόγος για την οικογένεια Κοϊμτζή η οποία από το 1951 με ορμητήριο της την οδό Σαρρή στου Ψυρρή ιχνηλατεί και αποτυπώνει σε χάρτες και υδρογείους σύνορα και λαούς. Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο Μιχάλης Κοϊμτζής εγγονός του πρώτου ανθρώπου που έφτιαξε τον πρώτο μικροσκοπικό κόσμο σε μια μεταλλική σφαίρα πριν από 64 χρόνια. Από τότε άλλαξαν πολλά, βασικά άλλαξε ο κόσμος όλος και μάλιστα πολλαπλές φορές. Ο νεαρός ο οποίος σπούδασε στην Σκωτία γύρισε στην Ελλάδα για να προσδώσει μια άλλη διάσταση στην παράδοση της οικογενείας του. Ο ίδιος μιλά στο Πινάκιο για τις χαρτογραφήσεις, για την πρώτη υδρόγειο σφαίρα, για τα σύνορα, για την ονομασία των Σκοπίων ως “Μακεδονία” στα σχολικά βιβλία αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει πως θα ήθελε να είναι ο κόσμος που αποτυπώνει καθημερινά. Τι θα άλλαζε; Στο πλευρό του νεαρού ο πατέρας του και η μητέρα του που στηρίζουν το κάθε του βήμα, σαν άλλοι άξονες του δικού του μικροκόσμου…

Συνέντευξη – Φωτογραφίες :Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος για το Πινάκιο

Μετράτε περισσότερο από μισό αιώνα παρουσίας, μισό αιώνα “χαρτογραφείτε” τον κόσμο. Τι άλλαξε από τότε;

Εδώ και 64 χρόνια “χαρτογραφούν” τον κόσμο

“Πολλά άλλαξαν από τότε. Πρώτα απ’ όλα άλλαξαν πολλές φορές τα σύνορα των κρατών. Άλλαξε η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας. Ο τρόπος παραγωγής”.

Η γη γυρίζει και όμως η Ελλάδα φαίνεται να μένει στάσιμη κοιτώντας προς τα πίσω. Σας έχει πλήξει και εσάς η οικονομική κρίση

Υδρόγειες σφαίρες από τις δεκαετίες 60 & 70

Αναπόφευκτα μας έχει πλήξει αν λάβει υπόψιν του κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας απευθύνεται στα Δημόσια σχολεία. Βλέποντας σήμερα την κατάσταση των σχολείων μας καταλαβαίνει τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό”.

Έχετε την μικρή σας μονάδα ζωντανή τόσα χρόνια, στην εποχή που οι Κινέζοι έχουν κατακλύσει τα πάντα με προϊόντα τους, αμφιβόλου ποιότητας, όμως ο κόσμος δείχνει να τα προτιμά λόγω της τιμής. Αυτό έχει και σε εσάς επιπτώσεις;

Υδρόγειες σφαίρες που απεικονίζουν την Σοβιετική Ένωση, χρονολογίας 1990

“Έχει επιπτώσεις σαφώς, αλλά η δημιουργία ενός χάρτη δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε και το προϊόν το οποίο προέρχεται από την Κίνα δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς επίσης και η ποιότητα των υλικών ίσως είναι αμφίβολη και ακατάλληλη πολλές φορές για παιδιά. Τα προϊόντα μας είναι κατασκευασμένα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες”.

Η οικογένεια Κοϊμτζή έχει ταυτίσει το όνομα της με την χαρτογράφηση πείτε μας πως αισθάνεστε γι’ αυτό αλλά και πως κατακτήθηκε;

Αισθάνεται υπερήφανος

¨Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε από το 1951, με τον παππού μου Μιχάλη Κοϊμτζή και συνεχίζεται με τον πατέρα μου Γιάννη και εμένα που εκπροσωπώ την 3η γενιά. Σίγουρα κατακτήθηκε με πολύ αγώνα από τον παππού μου και τον πατέρα μου και συνεχίζω και εγώ την προσπάθεια μου με την είσοδο της εταιρείας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις λιανικής. Σίγουρα αισθανόμαστε υπερήφανοι που έχουμε κατορθώσει να συνεχίζουμε εδώ και 3 γενεές και να κρατάμε το όνομα μας συνυφασμένο με τους χάρτες και τις υδρογείους και μέσα από τις αντίξοες συνθήκες. Αυτή η αγάπη της οικογένειας για το συγκεκριμένο αντικείμενο έκανε και εμένα, μετά τις σπουδές μου στην Σκωτία στο Computing Sience να επιστρέψω στην Ελλάδα και να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση”.

Πότε ήταν ο πρώτος χάρτης και τι απεικόνιζε, αλλά θυμάστε να μου πείτε για την πρώτη υδρόγειο;

“Με ταχύτητες μεγάλες μοναχά η γη αλλάζει…” φαίνεται πως ταιριάζει στην οικογένεια Κοϊμτζή

“Η πρώτη υδρόγειος την οποία κατασκεύασε η εταιρεία μας το 1951 ήταν μεταλλική, δηλαδή η σφαίρα ήταν μεταλλική και γινόταν η επικόλληση του χάρτη με το χέρι. Ο χάρτης ήταν χωρισμένος σε ατράκτους και προσαρμοζόταν με κόλλα επάνω στην σφαίρα. Κατόπιν την περνούσαν με βερνίκι. Το μοιρογνωμόνιο και η βάση ήταν μεταλλική επίσης”.

Ο γίγαντας που ακούει στο όνομα διαδίκτυο έχει ενσωματώσει και τους χάρτες, αυτό σας επηρέασε εσάς στην δική σας δουλειά;

“Το διαδίκτυο δεν είναι εχθρός μας αλλά φίλος μας. Μπορεί να υπάρχει πλειάδα χαρτών στο διαδίκτυο, ωστόσο αυτοί εξάπτουν την φαντασία και γίνονται έναυσμα για την απόκτηση μιας υδρογείου ή ενός επιτοίχιου χάρτη, τα οποία μπορείς να τα κοιτάζεις και να ονειρεύεσαι μακρινά ταξίδια.
Ακόμη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνεται ευρέως γνωστή η δουλειά μας”.

Αλήθεια πως ενημερώνεστε εσείς για τις γεωγραφικές αλλαγές και πόσο χρόνο απαιτούνται για να περαστούν;

Σε διαρκή εγρήγορση για τις γεωγραφικές αλλαγές


“Όσον αφορά την ενημέρωση μας για τις αλλαγές των συνόρων είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και επικοινωνία, είτε με υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών ή ακόμη με τις πρεσβείες, όπως στην περίπτωση του Σουδάν το οποίο χωρίσθηκε πρόσφατα, Επρόκειτο να εκτυπώσουμε εκείνη την περίοδο και το ΥπΕξ δεν είχε σαφή εικόνα των συνόρων λόγω της ρευστότητας της κατάστασης στην περιοχή. Χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία στο Χαρτούμ για άμεση και σαφή ενημέρωση των συνόρων. Δυστυχώς οι αλλαγές συνόρων είναι ένα μειονέκτημα της δουλειάς μας. Μόλις γίνει κάποια αλλαγή αλλάζουμε άμεσα και τις εκτυπώσεις μας”.

Αποτυπώνετε σε χαρτιά και σε σφαίρες όλη την γη και την Ελλάδα μας, από αυτά τα μέρη έχετε επισκεφθεί κάποιο που να σας έμεινε, να σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Μιλά για την αγαπημένη του χώρα -εκτός της Ελλάδας

“Έχω επισκεφθεί αρκετές χώρες αλλά θα μπορούσα να μιλήσω με αγάπη μόνο για την Σκωτία, στην οποία έχω ζήσει 6 χρόνια από την ζωή μου. Είναι μια χώρα με παραμυθένια ομορφιά που την κατοικεί ένας λαός ο οποίος αγαπά ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τους Έλληνες. Εξάλλου ακόμη και η σημαία τους έχει τα ίδια χρώματα με την ελληνική και για σύμβολο έχει τον “σταυρό””. Πιστεύουν μάλιστα οι ίδιοι ότι την ονομασία της χώρας την έδωσαν Έλληνες”.

Στους χάρτες σας τα Σκόπια τα αναγράφεται ΠΓΔΜ ή Σκόπια; – Επίσης σε σχολικό βιβλίο αναγράφηκαν ως “Μακεδονία” σας ενόχλησε αυτό;

Μιλά και για την ονομασία των Σκοπίων ως “Μακεδονία” στο βιβλίο της Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία


“Αυτή είναι μια εξοργιστική ερώτηση προς έναν Έλληνα. Δεν νοείται να αναφέρεται ως Μακεδονία θα ήταν προσβολή. Οι χάρτες μας την αναφέρουν ως ΠΓΔΜ και Σκόπια. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι βιβλίο σε ελληνικό σχολείο αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Είναι παραπλανητικό, βαθιά ανθελληνικό και ανεύθυνο”.

Οι χάρτες αλλάζουν, οι άνθρωποι όμως…
Τα πάντα ρει όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος, οπότε σίγουρα μαζί τους χάρτες αλλάζουν και εξελίσσονται και οι άνθρωποι. Ανάλογα με την Παιδεία τους, άλλοι προς το χειρότερο και άλλοι προς το καλύτερο”.

Τέλος, ένα τραγούδι λέει αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξαναέβαφα γαλάζια την θάλασσα…εσείς τι θα κάνατε;

Ονειρεύεται έναν “φωτεινό” κόσμο



“Θα ήθελα τα σχολεία μας να είναι σωστά εξοπλισμένα. Οι δάσκαλοι να είναι φωτισμένοι άνθρωποι και να παράγουν ανθρώπους με κριτική σκέψη και όχι παπαγάλους που καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν και απλά τα αναπαράγουν. Θα ήθελα όλοι οι νέοι να έχουν ευκαιρίες σωστής Παιδείας και δεν εννοώ μόνο αυτή που παρέχεται στα σχολεία αλλά και την Παιδεία που παρέχει η ελληνική οικογένεια με την σωστή ανατροφή και τον σεβασμό στις προηγούμενες γενεές. Θα ήθελα ανθρώπους που πατώντας σ’ ένα παρελθόν με γερές βάσεις θα φτιάξουν ένα φωτεινό μέλλον για την χώρα μας”.